DOBRO DOŠLI NA HRVATSKI JADRAN JEDNO OD NAJLJEPŠIH MORA NA SVIJETU

Baška otok Krk


Na krajnjem jugoistoku otoka Krka u prostranom zaljevu i dolini smjestila se Baška. Okružena je vinogradima i plodnim poljima, koje okružuju planinski prijelaz Treskavac te vrhovi Obzova i Hlam. S istočne i zapadne strane, uz obalu mora, prevladavaju krševiti krajolici koji i samim pogledom plijene pažnju dok sa sjeverne strane graniči s plodnom Bašćanskom dragom, kojom teče dug potok, tzv. Vela rika.

Pred bašćanskim zaljevom nalazi se otočić Prvić, koji se spominje već 1198. god. u povelji kojom Mletačka Republika, uz otok i grad Krk predaje Krčkim knezovima i otočić. U daljini preko mora, diže se kršni Velebit. Bašćanska se obala proteže prema istoku do Vele luke, a prema zapadu prostire se poznata bašćanska pješčana plaža, duga 1800 m, tzv. Vela plaža. Ukupna površina koju zahvaća Bašćanska dolina, iznosi 100 km kvadratnih, sa selima Jurandvor, Batomalj i Bašćanska draga i s oko 1550 registriranih stanovnika.

O porijeklu naziva Baška postoje razna mišljenja i teorije. Najpoznatija je teorija akademika Petra Skoka koji spominje mogućnost da je naziv Baška postao od «B čka» što na ruskom znači bačva. Sam naziv trebao bi poslužiti kao metafora na izgled bašćanskog zaljeva, koji po svom izgledu podsjeća na bačvu. Kao potvrdu toj teoriji Skok navodi da sličan naziv susrećemo još na nekim mjestima, kao npr. Val Biska.

Prvotno je Baška živjela od vinogradarstva, stočarstva i ribolova. Lijepa i prostrana bašćanska uvala, pridonijet će tomu da se u Baški u 20.st. posebno razvije nova privredna djelatnost - turizam. U tom smislu već 1904.god. u Baški je osnovano Društvo za poljepšavanje mjesta i čistoće, a već 1907. god. osnovano je u Baški i drugo društvo, Društvo za podignuće kupališta, sa svrhom da se uredi žal.

I već slijedeće godine bilo je sagrađeno kupalište, a uskoro su zabilježeni prvi posjeti turista i to Čeha. 1910. gradi se prvi hotel, hotel Zvonimir. Broj turista stalno je rastao.

Za vrijeme 2.svjetskog rata turizam u Baški posebno je stradao, a onda nakon rata doživio zavidan razvitak. Tako je Baška postala među prvim turističkim mjestima na otoku sve do današnjih dana. A turizam je postao glavna gospodarska grana Bašćana.

Danas Baška ima dva hotelska kompleksa, mnoštvo privatnih apartmana i kampove. Uz smještaj nudi i zabavu za svakog. Djeca se mogu zabaviti u više zabavnih parkova dok roditelji mogu uživati u restoranima i kafićima, koji su smješteni uz more.

Mjesto se diči i svojom dugom poviješću i kulturom. Posjeduje izuzetno mnogo zgrada, palača i sakralnih spomenika. Svojom kulturnom baštinom, jedno je od najinteresantnijih mjesta na hrvatskom Primorju. Od stare jezgre mjesta, ostaci rimskog naselja do sakralnih spomenika kulture.